5 tips til en skøn have

Vi danskere bruger ufattelig mange timer ude i haven – og med det samme vejret viser sig fra sin gode side, så bevæger vi os udenfor og forbereder diverse have- og grillfester. Derfor er det også vigtigt, at haven viser sig fra sin allerbedste side.

Med disse fem tips i bagagen er der grobund for at anlægge en flot og skøn have, hvor der kan tilbringes mange timer. Overvej gerne dine behov før du kaster dig ud i det. Skal du fx have en nyttehave med alverdens krydderurter eller ønsker du i stedet en have, som ikke kræver alt for meget pleje og hvor afslapning er i højsædet?

Herunder får du fem gode tips til hvorledes du indretter din have.

  1. Skab en god balance mellem græsplæne og terrasse. Dette kan gøres med flotte Holmegaardsten. Her kan du både lave skønne terrasseområder, kantblokke, trapper, højbede og fine gangstier. Det er en utrolig populær belægningssten, som er af god kvalitet og robust. Med disse sten kan du lave nogle fine opdelinger i haven, som giver den mere struktur.

  2. Vælg nogle forskellige havemøbler i god kvalitet. Overvej også gerne materialet, da møblerne skal kunne klare flere sæsoner og forskellig slags vejr. Placer eventuelt også en skøn hængekøje mellem træerne, hvor du kan ligge og dase i uendelige af timer.

  3. Glem ej planterne og buskene. Vælg nogle planter og blomster, som kan stå i flere sæsoner og både kan tåle varme og kulde. Det kan også være en god idé at vælge nogle frugttræer, så du også får noget udbytte ud af dine mange træer. Husk ikke at plante dem alt for tæt på terrassen, så de pludselig tager for meget af aftensolen.

    Det kan også være, at du skal bevæge dig ud i at anlægge en køkkenhave? Vælg eventuelt nogle grøntsager, som ikke kræver for meget pleje såsom kartofler, løg og gulerødder.

  4. Gør også plads til leg og fornøjelse. Hvis du har børn i husstanden, så husk også, at der skal være rum til boldplads og andre fornøjeligheder. Placer gerne noget læhegn og buske omkring terrassen, så der ikke pludselig kommer en bold flyvende i middagstallerken. Et godt tip er ligeledes at anlægge et bålsted, hvor både børn og voksne kan sidde og riste skumfiduser og snobrød. Dette giver mange hyggelige timer i haven.

  5. Vælg din egen stil og glem ej det personlige. Vi går meget op i vores indretning indendørs med diverse vaser, lysestager og andre dekorative ting. Dette kan du med fordel tage inspiration af og hive med udendørs. Anskaf nogle hyggelige lanterner, lyskæder, store krukker og andre nipsting, som kan klare udelivet.

Desuden kan det være en god idé at vælge et tema til haven. Du kan fx gå efter den romantiske stil med kurvemøbler og hængekøje eller den vilde have, hvor der er planter og blomster i stor stil.

Til sidst er der blot at ønske god fornøjelse med din nye have, som du formentlig vil tilbringe mange gode timer i.